Dekorasyon, giysi süsleme, çeşitli hayvan figürleri gibi çok geniş bir kullanım alanına sahip keçe işleme sanatı ülkemizde de son yıllarda bir hayli ilgi görüyor. Sihirli iğne darbeleriyle keçeye muazzam şekiller vermek mümkün.
Yün keçe iki teknikle işlenir:
1. Pançlayarak keçeleme yöntemi (Needle felting)
Genelde hayvan figürlerini ve diğer dekoratif nesneleri tasarlarken, kısa kısa kesilmiş yün keçe şeritleri keçe fırçası üzerinde çoklu iğnelerden oluşan özel panç kalemiyle istenilen şekil elde edilinceye kadar iğneleyerek işlenir.
Yün keçe işlemek için gerekli malzemeler:
1. 1 yün keçe; farklı tekli veya ikili renklerde yün keçeler seçilebilir.
– Gazzal marka yün keçeler – ÜRÜNE GİT
– Kartopu marka yün keçeler – ÜRÜNE GİT
2.1 panç iğnesi ; Detaylandırırken tekli keçe iğnesi kullanılırken, parçanın genel hatlarını 7li veya 5li iğneden oluşan özel panç kalemiyle işleyebiliriz.
3.1 keçe fırçası; yün keçeye daha rahat şekil vermek ve güvenlik için keçe fırçası kullanımı şarttır. Bununla beraber keçe fırçası kullanarak panç kaleminizin iğnelerini kırılmaktan kurtarabilirsiniz.
2. Islak keçeleme yöntemi (Wet felting)
Kullanımı çok eski tarihlere uzanan ıslak keçeleme yöntemi genelde keçeden kumaş elde etmek için kullanılır. Islak keçeleme için çeşitli renklerde lif şeklinde yün keçe, sabunlu sıcak su, bambu masa servisi yeterli olacaktır. Bambu üzerinde boşluk kalmayacak şekilde yün keçe liflerini aynı yönde diziyoruz ardından sıcak sabunlu suyu üzerinde gezdiriyoruz. Bambuyu ezerek rulo yapıyoruz bu işlemi sıkıştırarak defalarca yapıyoruz. Oluşan buruşuklukları düzelterek yeniden rulo yapıyoruz. Kumaş şeklini aldığında %30 civarında alanı küçülecektir.