El İşi Bakım ve Yıkama Talimatları

Orijinal post: http://www.dmccreative.co.uk/

Bakım Talimatları – Kanaviçe parçalar

 

– Çalışmanızın her zaman temiz kalmasını sağlamak için fazladan özen gösterin. Sık sık ellerinizi yıkayarak kumaşa vücut yağlarının nüfuz etmesini önleyin.

– Çalışma malzemelerinizi tozdan, böceklenmeden, kazara damlamalardan korumak için çalışmanızı DMC’nin çeşitli seyahat ve koruma çantalarında saklayınız.


Yıkama Talimatları

– Her zaman her bir kanaviçe parçasını ayrı yıkayın. Farklı bir işleme çalışmasıyla veya sıradan çamaşırlarla birlikte YIKAMAYINIZ.

– Soğuk suda yıkayın. (Musluk suyu aşırı kireçli değilse kullanılabilir, aksi durumda arıtılmış su kullanın.) Yıkama yapacağınız leğen, lavabo, küvet, v.s’nin temiz olduğundan emin olun.

– Parçaları akan su altında ön durulama yapın.

– Az miktarda, biyolojik olmayan toz deterjan karıştırın. Kesinlikle biyolojik toz deterjan veya yünlüler için özel formülize deterjanlar, sert deterjanlar veya klorlu ağartıcılar KULLANMAYINIZ. Nazikçe yıkayın.

– Birkaç defa soğuk suyla durulayın. Durulama suyu renklenirse endişelenmeyin, su berraklaşıncaya kadar parçaları durulamaya devam edin.

– Yıkanan parçayı suyu süzüldükten sonra iki havlu arasına alıp, rulo yaparak nazikçe sıkın.

– Sarılı havluları çözün, parçayı kuru bir havlu üzerine veya çamaşır kurutma askısına alın. Parçayı ıslaklığı tamamen gidinceye kadar havayla, sadece biraz nemi kaldıktan sonra ütüleyerek kurutun.

– Yıkanmış parçayı iki havlu arasına, yüzü aşağı bakacak şekilde yerleştirin.(Havlular dikişlerin ezilip bozulmasını önleyecektir.)

– Kırışıklıkları ve katlama izlerini buharlı ütülemeye çıkarabilirsiniz.

– Kanaviçe parçalarınıza koruyucu spreyler uygulamayın. Bu tip ürünler parça üzerine işlenmiş ipliğin boyasıyla kimyasal tepkime gösterebilir.

– Kanaviçe parçalarınızı kuru temizleme yaptırmamanız önerilir.

Yıkama Talimatları – Baskılı Kanaviçe

Baskılı parçaların, üzerlerindeki baskı tasarımının doğallığını yitirebileceğinden dolayı yıkanması önerilmez. Kumaşın üzerinde bir leke oluştuğunda, deterjanlı temiz bir bez parçasını leke üzerine uygulayın, kuru temizleme YAPMAYIN. İşleme esnasında elleriniz ve çalışma alanınız temiz olduğu sürece, işiniz yüksek kondisyonda kalacak ve bu çeşit temizleme yollarına gerek kalmayacaktır.

Yıkama Talimatları – Goblen/Oya işi

Goblen/Oya işi su ve sabunla yıkanmamalıdır. Goblen/Oya işi kanvasının sabunlu suyla yıkanması kanvasın üzerindeki boyutlandırmanın silinmesine neden olur.
Kuru temizleme iyi bir opsiyon olacaktır. DMC, kuru temizlemecinizden işinizi temizlemelerini fakat preslememelerini rica etmenizi öneriyor. Bu nedenle temizleme işleminden sonra parçanız buruşuk çıkar.
Goblen/Oya işiniz gerçekten çok kirliyse elektrikli süpürgeyle toz ve kirleri vakumlayabilirsiniz. Elektrikli süpürgenin hortum sapına naylon çorap geçirin. İşin ön tarafından başlayarak hortumun ağzını çok az yüzeyin üstünde tutarak vakumlayın.
Şayet Goblen/Oya işiniz üzerinde leke oluşmuşsa nötral temizleme maddesini suyla karıştırarak lekeli bölgeye uygulayın.

Tığ işi parçaların yıkanması

– Soğuk suda yıkayın. (Musluk suyu aşırı kireçli değilse kullanılabilir, aksi durumda arıtılmış su kullanın.) Yıkama yapacağınız leğen, lavabo, küvet, v.s’nin temiz olduğundan emin olun.

– Parçaları akan su altında ön durulama yapın.

– Az miktarda, biyolojik olmayan toz deterjan karıştırın. Kesinlikle biyolojik toz deterjan veya yünlüler için özel formülize deterjanlar, sert deterjanlar veya klorlu ağartıcılar KULLANMAYINIZ. Nazikçe yıkayın.

– Köpükler kaybolana kadar birkaç defa durulayın.

– Fazlalık suyu süzdürün, kurutmak için temiz bir havlu üzerine sererek düzgünce bastırarak rulo şeklinde sarın. Havluyu sıkmayın.

– Kuru bir banyo havlusunu kollu tığ işi parçalarını da alabilecek geniş bir yüzeye serin. Ahşap masanın üzerini vinil masa örtüsüyle koruyun.

– Kuru havlu üzerine tığ işinizi yerleştirin. Parçayı kendi şekline getirin. Çekiştirmekten kaçınarak şeklini düzeltin. Nazikçe yaka, bel ve bilek lastiklerini birlikte bastırın. Düğmeleri ilikleyin. Yakayı katlayın.

– Parçayı 24 saat kurumaya bırakın.

– Tamamen kurumadıysa, parçayı kuru bir havlu üzerine kendi şekline göre düzgünce serin, böylece oluşacak kırışıklıkları ve geç kurumasını önlemiş olursunuz.

Dantel Parçalarının Bakımı ve Yıkanması

Zaman içinde pamuklu beyaz dantellerde gün ışığından sararma ve diğer etmenlerden dolayı temizlenme ihtiyacı doğar. Kiri ve lekeleri çıkartmak için dantel parçasını ılık sabunlu suya bir saat kadar yatırın. Sıkma veya ovma yapmayın. Durulama suyu berrak bir hal alana kadar durulayın. Küçük bir leğen içinde beyazlatıcı solüsyonu, paketindeki yönergelere göre uygulayın. Beyaz pamuk ağartmayı tolere edebilir fakat pamuğun kendine özgü olan parlaklığını kaybolur. Temizleme işlemini yaptığınız kabın üstünü ışık almaması için alüminyum folyoyla bir saat kapatın.

İyice duruladıktan sonra kuru bir havlu üzerine alın. Işık görmeyecek ve hava alacak biçimde havluyu sarın.

Stain Removal – Leke Çıkartma

Su bazlı ve yağ bazlı olmak üzere iki tip leke vardır. Su bazlı lekeler çoğunlukla yiyecek lekeleridir, bunlar asidiktir ve asitli bir karışıma ihtiyaç duyularak çıkartılır. Yağ bazlı lekeler için ise “kuru” kimyasallar (kuru temizlemede kullanılan) en yaygın olanlarıdır. Lekedeki moleküller çeşitli ve kompleks yapıda olabilir. El işiniz lekelendiğinde, o lekenin ne tip bir leke olduğunu ve neden kaynaklandığını tespit edin. Lekedeki element sadece kendine uygun temizleme maddesiyle parçalanabilir. Örneğin kırmızı şarap suda çözünmüş alkol, şeker, tanen ihtiva eder. Gliserin suya tutularak çıkarılır, lekedeki tanen/asit de lekeye beyaz sirke ve sulandırılmış şampuanla çıkartılır.

Lekeler hakkında aklımızda bulunması gereken birkaç şey:

– Kurumuş lekeyi çıkartmak her zaman zordur.

– Ütüleme lekenin iyice yerleşmesine neden olur, çıkartılmayı güçleştirir.

Leke çıkarmak tekrar gerektiren bir işlem olabilir. Her bir uygulamada lekenin belli bir yüzdesini çıkartırsınız. Önemli olan sadece lekenin oluştuğu alanı tespit etmek ve parçadaki temiz alanlara bulaşmamak. Lekeyi %100 çıkartmak için aynı sırayla tekrar tekrar uygulanan 5 veya 7 ayrı adım gerekebilir çünkü kimyasal tepkimelere girecek leke kompleks yapıda ve çok bekletilmiş olabilir.

Belli başlı bazı lekeleri çıkartmak

Su bazlı lekeler (Kahve, Çay, Meyve suyu, meyve)

Bu sıvılar tanen ve diğer asitleri içiverir. Az miktar sulandırılmış şampuanla (içine başka bir madde eklemeden) ya da sıvı bulaşık deterjanı ve hafif bir asit olan beyaz sirkeyle lekeyi sökebilirsiniz. Deterjan yemek parçalarını yok edecek ve sirke asit lekesini çözecektir. Saf suyla durulayın.

Kola, Şarap, Bira, Likörler

Bu ürünler suda çözünmüş alkol, şeker ve tanen içerir. Gliserin suya tutularak çıkarılır, lekedeki tanen/asit de lekeye beyaz sirke ve sulandırılmış şampuanla çıkartılır.

Yumurta, Dondurma, Süt, Kusmuk 

Bu lekeler proteinler ve kompleks kimyasal bileşikler içerir. Önce lekeyi kurutun, ardından katılaşmış parçayı fırçayla nazikçe çıkarın. Kumaşın cinsine de bağlı olarak sulandırılmış şampuan ve ardından sulandırılmış amonyak uygulanabilir. İpek ve yün amonyaktan zarar görebilir.

Salata sosu, Gravy sos, Yağ

Bu lekelerin yağlı parçaları kuru temizleme çözücüleriyle çözülebilir. Bu çözücüler buharlaştıktan sonra leke kalıntısı hafif şampuanla, şayet gerek kalırsa sulandırılmış şampuan ve sulandırılmış amonyak kullanılarak çıkartılabilir. Alternatif olarak yağ lekesi yıkama sodası ve sıcak suyla da çıkartılabilir. Bu, yağı sabun içinde çözülebilir hale getirir. Eğer yağlı leke oksitlenmişse (sararmışsa) bu yöntem işe yaramaz.

Mürekkep

Mürekkep lekelerine en iyisi yol önce çözücülerle müdahale etmek, ardından su bazlı ayırıcılarla. Etkili çözücüler aseton, etanol veya kuru temizleme maddeleri olabilir. Bu etkiyen maddeleri ayrı ayrı ve sırayla uygulayın (yani önce uygulanan buharlaşmadan bir sonrakini denemeyin) ardından su bazlı müdahalelere geçilebilir; hafif şampuan ve beyaz sirke bir miktar gliserinle kayganlaştırılabilir.

Bir lekeye hangi uygun yöntemle yaklaşılacağından emin değilseniz, bir kuru temizlemeciye danışınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir