Kanaviçe’ye Başlangıç

Orijinal post: http://www.dmccreative.co.uk/

1. İpliğinizi hazırlayın – İPLİKLERİ İNCELE!

MC Muline iplik 6 kolay ayrılabilir burgulu kattan oluşur. Birçok kanaviçe (çarpı işi) 14ct. Aida kumaş üzerine işlendiği için 2 kat iplik kullanılır. Böylece kullandığınız kat sayısına göre işlemenizi çeşitlendirebilirsiniz. Nerede kaç kat iplik kullanmanız gerektiğini işleme şemanızda görebilirsiniz.

DMC Muline çilesindeki iplik ucunu bulun, yavaşça çekerek ayırın. Yaklaşık 50cm uzunluğuna ulaştığında kesin. Tek tek katlarına ayırmak için bir katı içlerinden tamamen ayrılıncaya kadar çekin. İhtiyacınız kadarını aynı şekilde çekerek ayırın. Kalanı yeniden birleştirmek için uçlarını bir hizaya getirerek tutun. Elinizi boylu boyunca üstünden geçirerek düzeltin ve burarak birleştirin.

2. Çalışmanız için uygun ipliği seçin – İPLİKLERİ İNCELE!

Bir çalışmada kullanılacak iplik miktarı birçok değişkene bağlıdır; dikişlerdeki gerginlik ve tasarımdaki renkli alanlar bunların başını çeker. Büyük bir çalışmada ihtiyacınız olan iplik miktarını öngörmenin en çabuk yolu; 50 cm’lik parçalardan bir tane alıp, iplik bitinceye kadar işlemek ve oluşan dikişle kullandığınız ipliği oranlamaktır. Böylelikle genele oranladığınızda ne kadar iplikle kaç dikiş yapabileceğinizi görmüş olursunuz.

Bir DMC Muline çilesi 8 metre uzunluğa, bir Pearl Cotton5 çilesi de 25 metre uzunluğa sahiptir. Şemadaki dikiş sayılarını sayarak ne kadar ipliğe ihtiyacınız olduğunu tespit edebilirsiniz. Birçok büyük boy çalışmanın işleme şemasında hangi renkten kaç adet çile gerektiği belirtilmektedir.

3. Kumaşınızı hazırlayın – KUMAŞLARI İNCELE!

Kumaşın merkezini tespit etmek, işlenecek figürün merkez noktasını kumaşın merkez noktasına oturtmak için önemli bir başlangıç olacaktır. Kumaşı iki kere ortadan katlayıp, kat izlerinin kesiştiği noktayı merkez noktası olarak tanımlayabiliriz. Suda çözünebilen işaret kalemiyle merkeze minik bir nokta kondurun.

Her işleme şeması bitmiş çalışmanın boyutunu belirtir. Çerçeveleme payı veya diğer süsleme teknikleri için çalışmanın çevresine en az 8 cm’lik pay bırakın.

Kumaşı kullanmadan önce YIKAMAYINIZ. Yıkamak; deliklerin sıkılaşmasına dolayısıyla kanaviçenin (çarpı işlemenin) zorlaşmasına neden olacaktır.

Yeni başlayansanız bir nakış kasnağı size çok yardımcı olacaktır. Aşağıda etamin kumaşının nakış kasnağına nasıl kolayca yerleştirileceği adım adım gösterilmiştir.

 

4. Nakış kasnağı nasıl kullanılır? – KASNAKLARI İNCELE!

Kasnağın dış tarafındaki vidayı veya somunu gevşetin ve içteki çemberi dıştakinden ayırın. Dıştaki çember, içteki çember üzerine yerleştirilmiş kumaşı tutacaktır.

 

İç çemberi düz bir yere koyun. Kumaşınızı da üzerine yerleştirin ardından dış çemberi de kumaş üzerine geçirin ve iç çemberin dış çembere rahatça yerleşecek kadar bastırın. Kumaşı gerginleştirmek için köşelerinden çekin. Kumaşın kasnaktan kaymayacağı kadar gergin olduğundan emin olun.

Vidayı veya somunu düzgünce sıkıştırın. Şimdi kumaşınız olması gereken yerde ve işlenmeyehazır durumda.

TAVSİYE: İşinizi asla uzun süre kasnağa takılı bırakmayın. Bu, kumaşınız üzerinde çıkartması oldukça zor olan izlerin kalmasına neden olur. Çalışmadığınız zaman kasnağınızı kumaştan çıkartın. Çıkartıp takması oldukça kolay ve zaman almıyor.

5. İğnenizi hazırlayın – İĞNELERİ İNCELE!

İğneye iplik geçirmekte zorlanıyorsanız veya bu işi daha kolay yapmak istiyorsanız DMC iplik takma aparatı kullanın. Kancayı iğne deliğinden geçirin. Kancaya ipliği takın veya düğümleyin ardından iğne deliğinden kancayı geri çekin. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir